Wat is Broertjes-zusjescoaching?

Broers en zussen, je kiest ze niet uit, maar je bent wel levenslang met elkaar verbonden. Soms zijn het vertrouwelingen, soms rivalen.

‘Hij kneep mij!’
‘Maar, zij kneep mij eerst!’

Voor je het weet ben je als ouder weer een politieagent die het zoveelste conflict tot een goed einde probeert te brengen. Het voortdurende gekibbel en geruzie tussen broers en zussen vergt vaak veel van het incasseringsvermogen van ouders. Het drijft jezelf misschien we eens tot wanhoop.

Van broers en zussen leren kinderen de belangrijkste lessen voor later: ruziemaken, omgaan met jaloezie en voor jezelf opkomen.Het is een bekend fenomeen en een alledaagse training in normen en waarden. Ze zijn bepalend voor elkaars ontwikkeling.
Wanneer het niet zo lekker loopt tussen broertjes en zusjes, kan ik helpen.

In de relatie met broers en zussen leren kinderen om dingen in anderen te bewonderen. Ze leren om zich met anderen te vergelijken en zo hun eigenheid te ontwikkelen. Daarbij hoort het dat ze soms jaloers zijn op de ander en dat het soms knettert en knalt. Daarbij hoort het ook dat ze soms intensief met elkaar omgaan en vervolgens weer afstand van elkaar nemen.

Ouders kunnen een bijzondere rol innemen in dit proces. Ouders doen hun kinderen een plezier door er niet steeds tussen te gaan staan. Geef de kinderen ruimte in hun proeftuin van het leven. Vertel ze eerlijk dat een beetje jaloezie heel gewoon is, want broers en zussen zijn soms elkaars rivalen, maar het zijn doorgaans wel geliefde rivalen.

Tijdens de coaching richt ik me vooral op de kinderen. Broertjes en zusjes komen samen naar de praktijk en zijn tegelijkertijd aanwezig in de spelkamer. Ze kiezen samen of afzonderlijk van elkaar een activiteit en ontdekken spelenderwijs wie ze zijn.
Kinderen leren hier in de praktijk om zelf hun meningsverschillen op te lossen, respectvol met elkaar om te gaan en elkaar de ruimte te geven om verschillend te zijn.

Als ouder word je intensief betrokken in het traject. Vooraf en tussentijds gaan we met elkaar in gesprek over het probleem. Later krijg je tips om de vaardigheden die nodig zijn om de kinderen te coachen bij hun onderlinge conflicten eigen te maken. Doordat je als ouder leert om de kinderen te coachen, kunnen zij thuis ook beter het geleerde toepassen. Het onderlinge contact tussen de broertjes en zusjes zal hierdoor verbeteren.

JE MAG ME ALTIJD BELLEN!

Jerusalem | Heuvelstraat 4
5801 CS Venray

06 23 83 23 14
Trude@bij-Trude.nl